SUVUN HISTORIAA

Jurvansuut periytyvät 1550-luvulla Pudasjärven Hetekylään asettuneista Oinas-suvun kanta-isistä. Hetekylässä asuu yhä sekä Oinas- että Jurvansuu-sukua.

Jurvansuu sukunimen voidaan katsoa alkaneen isossajaossa muodostetusta Jurvansuu nro 9 perintötilasta. Tilan omisti alkujaan Jaakko Jaakonpoika Pätsi eli Jurvanen (1810-1877), joka tilan perustamisen yhteydessä otti sukunimekseen Jurvansuu.

SUVUN JUURET HETEKYLÄSSÄ

Yksi Hetekylässä sijaitsevista harjuista on nimeltään Jurvasenkuiva ja sillä sijaitsevat suvun perinteiset asuinpaikat kuten Mattila, Jaakola, Pätsilä sekä Uusitalo.  Harjun läheisyydessä on yhä asuttu Jurvalan talo sekä vanha Jurvansuun tila.

Mattilan talo, Jurvasenkuiva, Hetekylä (Ilmakuva 1960-luvulta)

Hetekylän paikannimet ja erityisesti harjujen nimet heijastavat 1660- ja 1670-luvulla syntyneiden kolmen Oinas-veljeksen nimiä (Juuso, Henrik ja Påhl) ja heistä alkaneita sukuhaaroja. Henrik Andersinpoika Oinas, 1679-1769 asui nykyisen Mattilan talon paikalla Jurvasenkuivalla ja hänestä periytyy Jurvansuun suku. Henrik Oinaan tullessa asumaan tilalle, paikka oli jo nimetty Jurvasenkuivaksi aikaisemman asukkaan Matti Jurvasen mukaan, joka nimestään huolimatta ei ole sukua Jurvansuille.

Juuso Oinas jäi kotipaikalleen Oinas-Rautionkuivalle, ja hänestä polveutuu Oinaitten ja Oinas-Raution sukuhaarat. Påhl Oinas asui nykyisellä Paavolankuivalla ja hänestä periytyy Paavoloiden ja Heikkilöiden sukuhaarat.

SUKUPUUT

Jaakko Jurvansuu Kajaanista on tutkinut ja tallentanut laajasti niin Jurvansuun kuin siihen liittyvien sukujen historiaa. Hänen keräämästään aineistoista löytyvät Oinaan lisäksi mm. Pätsin, Ekdahlin, Grahnin, Mursun, Räisäsen ja Sivosen suvut. Sukuluetteloihin pääset tutustumaan allaolevasta sekä sivuston oikeassa reunassa olevasta linkistä.

Tutustu sukuluetteloihin