Neljäs sukukokous 2016

Jurvansuun suvun neljäs sukujuhla ja sukuseuran perustamiskokous pidettiin Hetekylän Hetepirtillä lauantaina 16.7.2016. Paikka tarjosi hienot puitteet lämminhenkiselle juhlalle, ja samalla sukujuhla tuotiin suvun syntysijoille.

Paikalle saapui runsas 130 osallistujaa, olipa mukana iso joukko ”veteraanejakin” eli jo kaikissa kolmessa tapaamisessa mukana olleita. Jo ilmoittautumisvaiheessa ja tulokahveja nautittaessa reipas puheensorina täytti Hetepirtin eteisaulan, johon oli järjestetty suvun tunnuksella varustettujen sukujuhlatuotteiden myyntiä. Juhlasalin puolella oli esillä Hetekylän vanhoja valokuvia. Uutuutena myyntiartikkeleiden joukossa oli hopeinen pinssi, johon oli kuvattuna suvun tunnus, kaksi ristikkäin olevaa varstaa. Tunnus pohjautuu suvun vanhimpaan tunnettuun puumerkkiin. Kaukaisimmat sukulaiset olivat tällä kertaa Bruce ja James (Jim) Matis Yhdysvalloista.

Tilaisuuden alkuun laulettiin vuodenaikaan sopiva Suvivirsi. Tervetulosanoissaan sukutoimikunnan puheenjohtaja Jorma Oinas toi esille oman suvun juurien tuntemisen tärkeyden ja tutustumisen oman suvun jäseniin. Tärkeää on siirtää tämä tietoisuus suvun juurista myös jälkipolville.

Sukuseuran perustaminen
Jurvansuun sukuseuran perustaminen oli tämänkertaisen sukutapaamisen keskeinen tehtävä. Sukutoimikunta on tähän saakka johtanut toimintaa, mutta sukuseuran perustamisella haluttiin luoda vakiintuneemmat toimintatavat. Vilkkaan keskustelun päätteeksi sukukokous hyväksyi sukuseuran säännöt ja valitsi toimintaa johtamaan sukuseuran hallituksen. Hallituksen puheenjohtajana aloittaa Teuvo Jurvansuu ja sihteerinä Hannele Lantto-Kauppila.

Sukuseuran perustamisen jälkeen Ritva Jurvansuu kertoi suvun varhaisvaiheista Hetekylässä ja Marko Jurvansuu käänsi Ritvan esityksen yhdysvaltalaisvieraille, vaikka heillä olikin hämmästyttävän hyvä suomen kielen taito. Suvun vaiheiden lisäksi Ritva loi samalla katsauksen Hetekylän asutushistoriaan alkaen varhaisimmista asukkaista Raution-, Paavolan- ja Jurvasenkuivilla. Aikoinaan Hetekylässä oli useita kauppoja ja kouluja, mutta aika on tehnyt tehtävänsä ja kylänraitti pikkuhiljaa hiljentynyt. Juhlassa myös kukitettiin kaikki paikalla olleet yli 80-vuotiaat suvun jäsenet. Erityishuomion saivat sukutoimikunnan parissa pitkään ansiokkaasti toimineet Sirkka Fredriksson, Ritva Jurvansuu, Jaakko Jurvansuu ja Helinä Siltakoski. Heidät palkittiin kultaisella varstapinssillä.

Myös yhdysvaltalaisvieraat osallistuivat juhlaohjelmaan. He lauloivat suomeksi ”Honkain keskellä mökkini seisoo”, ja yleisö yhtyi kertosäkeeseen. Olivatpa vieraat kääntäneet laulun yhden säkeistön englanniksi. Musiikillisesta annista huolehtivat omalta osaltaan Kellonimen musikaaliset sisarukset esittämällä juhlan aikana kahteen otteeseen tunnettuja lauluja. Etenkin ”Myrskyluodon Maija” sai kuulijakunnan hiljentymään.

Sukujuhlan päätössanoissaan Jorma Oinas kiitti sukutoimikuntaa tapaamisen sujuvista järjestelyistä ja tapaamisen tärkeintä tekijää, paikalle saapuneita sukulaisia, mukavasta juhlasta. Loppulauluna ennen yhteisvalokuvan ottamista, ruokailua ja arpajaisia laulettiin ”Kymmenen virran maa”. Raimo Märsynaho Pirjo-puolisoineen ansaitsee erityisen kiitoksen makoisasta kahvi-ja ruokatarjoilusta. Ruokailun jälkeen tilaisuus jatkui sukulaisten vapaamuotoisena yhdessäolona.

Juhlaohjelma 2016

Matiksen veljekset perheensä perinnelaulua ”Honkain keskellä.”